(to English text)        (til pdf-versjon)

Biography

Guro Kleven Hagen (f. 1994) debuterte i 2011 med Oslo-Filharmonien og Jukka Pekka Saraste, og har siden da holdt konserter med flere av Skandinavias fremste orkestre. Hennes nylige innspilling av Prokofieffs andre og Bruchs første fiolinkonserter med Oslo-Filharmonien og Bjarte Engeset ble plukket ut som “Editor’s Choice of the Month” i det internasjonalt anerkjente Gramophone Magazine i august 2014. Innspillingen ble også nominert av Gramophone Magazine som en av de beste klassiske utgivelsene i 2014/15.

Guro har vært solist med orkestre i Tyskland, Russland, Østerrike, Danmark, Sverige, Polen, Estland, Israel, Jordan og Norge, og arbeidet med dirigenter som Johannes Gustavsson, Christian Vasques, Christian Arming, Cornelius Meister, Ari Rasilainen, Perry So, Jaime Martín, Eivind Aadland og Ole Kristian Ruud. Framtidige engasjement inkluderer konserter med Trondheim Symfoniorkester / Krzysztof Urbanski, Bergen Filharmoniske Orkester / Ed Gardner og Oslo-Filharmonien / Vasily Petrenko.

Som kammermusiker har Guro spilt med blant andret Janine Jansen, Leif Ove Andsnes, Marianna Shirinyan, Maxim Rysanov, Andreas Brantelid, Shlomo Mintz, István Vardai, Itamar Golan, Ida Haendel, Håvard Gimse og Christian Ihle Hadland. Hun har også tatt del i flere store musikkfestivaler, som Verbier Festival i Sveits og er ofte å høre under norske festivaler som Festspillene i Bergen, Risør kammermusikkfestival, Festspillene i Elverum og Oslo kammermusikkfestival. Hun er for tiden kunstnerisk leder for Valdres sommersymfoni, og har vært med å etablere Edvard Munch Ensemble.

Guro har vunnet priser i flere internasjonale konkurranser. I 2010 fikk hun 2. pris i “Eurovision Young Musician” i Wien, en konkurranse direktesendt på TV over store deler av Europa, og samme år ble hun tildelt “EMCY Prize for Music” i den internasjonale Menuhin-konkurransen. Da hun var 14 år ble hun kåret til “Årets musiker” under Ungdommens musikkmesterskap og som femtenåring fikk hun “Prinz-von-Hessen-Preis” i Kronberg i Tyskland. I tillegg ble hun i 2010 tildelt “Den norske solistpris”, i 2013 fikk hun Statoils talentstipend innen klassisk musikk og i 2014 mottok hun Arve Tellefsens musikkpris.

Guro har nettopp avsluttet studier med Antje Weithaas ved “Hochschule für Musik Hanns Eisler” i Berlin, etter å ha gått flere år på Barratt Due musikkinstitutt i Oslo med Stephan Barratt-Due og Alf Richard Kraggerud som lærere. I 2016 ble hun plukket ut som en del av mentorprogrammet Crescendo. Dette er et program for fremragende musikere i starten av en internasjonal karriere, og er et samarbeidsprosjekt mellom Oslo-Filharmonien, Festspillene i Bergen og Barratt Due musikkinstitutt.

Guro spiller på en C. Bergonzi, også kjent som “Kreisler-Bergonzi” på lån fra Dextra Musica.